Ce cursuri de calificare ar trebui să urmezi pentru a avea o meserie bine plătită?

Cursurile de calificare reprezintă o modalitate ideală de a te forma din punct de vedere profesional pentru o nouă meserie. Indiferent dacă simți nevoia să faci o schimbare în domeniul actual sau vrei să evoluezi, finalizarea unui astfel de curs te va ajuta să dobândești cunoștințele și abilitățile necesare pentru a avea parte de o carieră de succes în domeniul pe care l-ai ales.

De cele mai multe ori, acestea combină partea teoretică cu partea practică, finalizarea lor conducând adesea la acreditări recunoscute de industrie și de stat. Avantajul reconversiei profesionale constă în faptul că din cauza lipsei de specialiști, ai șanse să ajungi să câștigi mai mult după recalificare, comparativ cu un loc de muncă care necesită o diplomă universitară. În contextul lipsei de personal, salariile cresc în mod evident, iar când oferta de pe piața muncii este simțitoare, salariile sunt mai mici și pretențiile angajatorilor mai mari.

 

 

Ce aspecte să ai în vedere când vrei să urmezi un curs de formare profesională?

Înainte de a te decide să urmezi un curs de formare profesională, va trebui să ai în vedere câteva aspecte importante și general valabile. Astfel, furnizorul de acestor cursuri trebuie să fie o unitate acreditată pentru ca diploma pe care o va elibera să fie, de asemenea, recunoscută la nivel național sau chiar și la nivel internațional. Pentru a avea certitudinea recunoașterii acestor cursuri profesionale, este esențial să te asiguri că unitatea la care te-ai înscris oferă cursuri acreditate.

Ministerul Muncii și Ministerul educației sunt instituțiile care trebuie să acrediteze cursurile. Astfel, încă de la înscriere încearcă să verifici acest aspect pentru a te asigura că diploma primită este valabilă. În plus, pentru a-ți dezvolta în adevăratul sens al cuvântului abilitățile, cunoștințele și pentru a învăța lucruri utile, este important și ca profesorii pe care îi vei avea să fie profesionalişti în domeniul ales și să aibă o experiență pe care o pot dovedi. În acest sens, încearcă să verifici autenticitatea instituției și a cadrelor din interiorul acestora înainte de a alege un curs de formare profesională.

Cursurile de formare profesională sunt destinate persoanelor care fie nu dețin niciun fel de cunoștinte în acest domeniu și vor să dobândească abilitățile necesare pentru practicarea meseriei respective, fie vor să își completeze cunoștințele într-un domeniu în care deja dețin o calificare și doresc să avanseze în carieră și investesc în acest sens. 

 

Cele mai căutate cursuri de calificare din 2022

  • Curs de bucătar – Acesta este un curs foarte căutat, deoarece piața muncii este foarte ofertantă din punct de vedere al domeniului Horeca, în timp ce profesioniștii lipsesc. Un astfel de curs îți oferă calificarea necesară pentru a te angaja în bucătăria unui restaurant, a unui hotel sau a unei pensiuni, etc.
  • Curs de design interior – Amenajările interioare, iluminarea unei încăperi sau teoria culorilor sunt doar câteva dintre principalele teme abordare în cadrul acestui curs. Ba mai mult, urmarea acestuia nu implică doar parte teoretică, ci și partea practică.
  • Curs de hairstilist / frizer – Acest serviciu oferă o perspectiva de viitor, întrucât atât femeile, cât și bărbații apelează periodic la serviciile de îngrijire, înfrumusețare și aranjare a părului. Principalele aspecte asupra cărora cursul își pune amprenta sunt tehnicile de tuns și aranjat ținând cont de aspectul și preferințele clientului.
  • Curs de makeup artist – Domeniul înfrumusețării este unul ofertant, astfel că și meseria de makeup artist reprezintă o sursă majoră din punct de vedere al venitului.
  • Curs de manichiuristă – La fel ca și în cazul altor cursuri pe care le-am menționat anterior, și în cadrul cursului de manichiuristă, cursanții vor avea o parte teoretică, dar și o parte practică, având posibilitatea de a exersa și de a învăța principalele tehnici de lucru.

Dacă iți dorești să urmezi un curs de formare profesională sau să lucrezi pe cont propriu în urma absolvirii acestuia, dar nu dispui de suficienți bani, poți solicita un credit rapid de la Ferratum Bank, având posibilitatea de a primi până la 10 000 lei. Poți solicita banii în doar câțiva pași, direct din telefonul mobil și din confortul casei tale.

Cele mai bine plătite meserii fără studii superioare

Studiile universitare nu asigură în mod special cele mai bine plătite meserii. Ba mai mult, dacă ai urmat o universitate, iar în urma absolvirii nu ai lucrat în domeniul respectiv, există șanse să ai nevoie de un curs de calificare pentru a practica o meserie. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de către Ministerul Educației, numărul de persoane care urmează studii superioare este tot mai mare, însă calificarea și perfecționarea într-un domeniu nu depind în mod direct de urmarea acestora. Persoanele care își doresc să intre pe piața muncii imediat după terminarea liceului, pot apela la astfel de cursuri de formare profesională. Iată care sunt profesiile bine plătite și care nu depind de absolvirea unor studii superioare:

  • Meseria de bucătar – Dacă iți place să gătești și ai mai și urmat un curs de calificare profesională în acest sens, ești considerat candidatul perfect! Aceasta este una dintre cele mai bine plătite meserii, iar oportunitățile sunt multiple;
  • Agent de vânzări – Fiind un domeniu extrem de ofertant, această meserie se potrivește foarte bine pentru persoanele comunicative și persuasive. Există numeroase cursuri sau trainguri pentru a deveni agent de vânzări, astfel că nu ai nevoie de absolvirea studiilor superioare pentru a lucra în domeniu;
  • Make-up artist – În urma unui curs de calificare, cu foarte multă perseverență și dedicare, poți să ajungi să câștigi peste medie, mai ales dacă lucrezi într-un salon, la televizune, în teatru sau ai colaborări cu diferite evenimente sau vedete.
  • Însoțitor de bord – Pentru a deveni stewardesă sau steward, este necesar un curs de calificare, însă majoritatea companiilor aeriene includ acest curs în procesul de angajare. Chiar dacă vei lipsi mai mult timp de acasă, această profesie iți va aduce satisfacția de a vizita lumea și de a te bucura de un salariu consistent.

Daca iți dorești o reconversie profesională sau să iți îmbunătățești abilitățile și cunoștințele într-un anumit domeniu, însă costurile sunt prea mari, poți apela la un credit rapid sau la linia de credit de la Ferratum Bank și vei avea acces la bani în cel mai scurt timp posibil, având șansa de a-ți îndeplini visul.

 

Cel mai nou articol

Sorry, there are errors on the page: