5 metode prin care poți atinge independența financiară

Independența financiară este un concept pe care îl putem defini ca un proces de lungă durată ce are ca scop atingerea unui nivel financiar prin care să se genereze suficiente venituri pentru a acoperi necesitățile stilului de viață ale unei persoane, fară ca aceasta să mai muncească în mod constant.

 

Deși pentru mulți români pare a fi imposibil, principiul de bază de la care pornește independența financiară este chiar educația financiară, fiind mai mult despre „cum îmi gestionez în mod mai productiv resursele financiare”, și nu despre „cați bani pot produce”. Astfel, elementele cheie se bazează pe venitul pasiv și averea personală. Pentru a-ți atinge obiectivele personale financiare trebuie să ai în vedere creșterea averii personale și apoi investirea acesteia în active aducătoare de venit pasiv.

 

Pentru a-ți ușura munca, ți-am pregătit o strategie prin care vei putea să iți gestionezi mai bine banii, scopul final fiind atingerea independenței financiare. Având în vedere că totul este un proces de lungă durată și care necesită timp, este important să ai o strategie bine pusă la punct pentru a nu pierde timp și efort.

 

 

1. Economisește mai mult

 

Pentru a economisi mai mult trebuie să te educi în acest sens. În această etapă un principiu de bază este să înveți să faci economii cât mai devreme pentru ca mai tărziu să te bucuri de banii respectivi. Cel mai ușor mod de a face acest lucru este să iți reduci cheltuielile sau cel mult să le păstrezi la nivelul actual.

Controlul cheltuielilor nu trebuie să fie unul excesiv, ci echilibrat. Cum poți face acest lucru? Redu-ți costurile cu mâncarea, elimină cheltuielile inutile, renunță la impulsul de cumpărare și fă-ți un buget lunar pe care să îl ai în vedere de acum înainte. Stabilește-ți niște obiective și încearcă să pui deoparte o anumită sumă din venituri.

 

2. Învață să investești

 

Chiar dacă ai trecut de etapa anterioară și ai reușit să economisești și să pui bani deoparte, nu este suficient pentru atingerea independenței financiare. Următorul pas este să înveți să investești. Faptul că avem libertatea totală de a ne informa, ne aduce un plus față de generațiile anterioare. Cu puțină voință și niște ore petrecute pe internet cu scopul de a găsi cele mai adecvate metode de a învăța să investești, vei reuși să pui banii economisiți la treabă.

Astfel, după ce ai strâns o sumă potrivită pentru a trece la următorul nivel, vei avea capacitatea de a-i investi pentru a genera venit pasiv. Pentru a te ajuta, ți-am pregătit și noi câteva exemple:

  • Investiții la bursă;
  • Investiții în domeniul imobiliar (apartamente și case de inchiritat);
  • Teren agricol;
  • Acțiuni plătitoare de dividente;
  • Depozite bancare;
  • Drepturi de proprietate intelectuală (cărți, muzică, aplicații).

Pentru a nu da greș, asigură-te că potențialul câștigului este mai mare decât probabilitatea de a pierde. Acum trebuie să gândești ca un investitor, deci asigură-te că iți maximizezi șansele de reușită prin investiții pasive, lună de lună.

 

3. Câștigă mai mult prin diversificarea surselor de venit

 

Există două metode prin care poți reuși să faci acest lucru: fie prin evoluția pe plan profesional, adică prin obținerea de noi locuri de muncă care să iți asigure salarii din ce în ce mai atractive, fie prin diversificarea surselor de venit. Astfel, dacă faci investiții în propria persoană, și anume prin educație, sport și o alimentație mai sănătoasă, vei reuși să ai parte de un procent de productivitate mult mai mare.

Poți încerca să transformi o pasiune într-o oportunitate de a face bani. Având în vedere că trăim într-o societate digitalizată, există multe opțiuni prin care poți face bani chiar din confortul casei tale.

În final iți vei da seama că a meritat efortul depus pentru a găsi oportunități de a face bani în afara locului de munca. Până la urmă, scopul final are în vedere atingerea independenței financiare.

 

4. Ai răbdare!

 

Dacă ai pornit în această călătorie, important este să nu te pierzi pe drum și nici să nu renunți! Dacă ar fi să luam exemplul altor țări mai dezvoltate, vom observa că populația reușește să atingă independența financiară în jurul vârstei de 50 de ani. Astfel că și tu trebuie să fii realist, să ai răbdare și să înțelegi procesul pe care trebuie să îl urmezi.

De asemenea, ai nevoie de timp pentru a te bucura de un fond stabil de economii din care apoi să ai capacitatea de a face investiții. Pașii pe care trebuie să îi urmeze cineva care își dorește să atingă independența financiară sunt următorii: economisește, diversifică veniturile, investește, repetă. 

 

5. Fii pregătit pentru situațiile neprevăzute

Situațiile neprevăzute sunt inevitabile, astfel că la un moment dat va trebui să iți schimbi planul de acțiune pentru a trece peste cu bine. Desigur, nu trebuie să dai înapoi, ci dimpotrivă, să mergi mai departe și să iți atingi obiectivul.

 

 

Nu renunța la abordarea strategică pentru a-ți atinge obiectivele!

 

Strategia este foarte importantă și trebuie conturată și stabilită încă de la început pentru a beneficia de rezultatele dorite. Astfel, pentru implementarea acesteia va trebui să iți stabilești acțiuni concise, clare, concrete și întinse pe o perioadă lungă de timp.

Cel mai important aspect este să înțelegi că abordarea strategică este singura care iți garantează obținerea independenței financiare. Dacă până acum ai căutat doar metode haotice și rapide de a te îmbogăți, nu ai făcut decât să pierzi timp și bani în zadar.

Așadar, nu uita că daca iți dorești un nou stil de viață, diferit de ce ai experimentat până acum și departe de programul fix, ședințe peste ședințe sau stres în plus, gestionarea excelentă a resurselor financiare trebuie să fie principalul punct pe lista priorităților tale! De asemenea, nu uita că dacă ai oportunitatea de a face o investiție din care ai doar de câștigat și nu dispui de resursele necesare, poți apela oricând la un credit rapid, fară comisioane ascunse și care iți va permite să faci o mișcare strategică la momentul potrivit.

 

Cel mai nou articol

Sorry, there are errors on the page: