Ziua Mondiala a Oceanelor

Ziua Mondiala a Oceanelor este sarbatorita pe 8 iunie. Fiind pe plaja, ia-ti un moment sa te gandesti la toate lucrurile minunate pe care oceanele le dau omenirii. Invata 6 lucruri interesante despre oceane si rolul lor esential pentru viata de pe Pamant.

1. Cate oceane sunt pe Pamant?

Cele mai multe persoane vor spune patru. E posibil ca asta sa fi invatat in scoala, dar acest lucru este partial corect. Aceasta este o intrebare capcana pentru ca oceanul este de fapt un Ocean Planetar, care cuprinde Pamantul. Pentru a usura lucrurile, exista patru nume oficiale ale oceanelor: Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific, Arctic si Indian. In zilele noastre, un al cincilea ocean este recunoscut sub numele Oceanul Sudului, care se regaseste in emisfera sudica, in jurul Antarcticii.

2. Oceanele si ciclul carbonului in natura

Pe scurt, oceanele au un rol foarte important in mentinerea si sustinerea vietii pe Pamant. Ecosistemele vaste care se gasesc in oceane contin o varietate mare de vietuitoare – de la vietuitoare microscopice si marele rechin alb. In plus, oceanele reprezinta o parte importanta in ciclul carbonului in natura, care este un proces esential pentru toate vietuitoarele de pe Pamant. Oceanul produce peste jumatate din oxigenul din toata lumea si depoziteaza de 50 de ori mai mult dioxid de carbon decat atmosfera Pamantului.

3. Muntii si depresiunile oceanice

Sub suprafata apei exista o lume separata. Oceanul este un loc cu multe caracteristici topografice, cum ar fi muntii si depresiunile. Cel mai lung lant de munti oceanici este Dorsala Atlantica, iar cea mai adanca depresiune este Groapa Marianelor, cu o adancime de 11 kilometri. Este posibil sa existe multe alte astfel de locuri care nu sunt inca descoperite, pentru ca momentan estimarile spun ca doar 5% din oceanul planetar a fost explorat.

4. De ce sufera oamenii de rau de mare?

Raul de mare este o afectiune in care urechea interna detecteaza miscarea barcii, in timp ce ochii cred ca lucrurile sunt relativ stabile. Acest lucru debusoleaza corpul si poate avea consecinte precum raul de mare. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face – sa te hidratezi si sa stai la aer pe punte. Daca esti predispus la aceasta afectiune, ia in considerare sa iei medicamente pentru rau de mare sau miscare inainte de a urca pe vas. Din fericire, raul de mare este o afectiune temporara care se estompeaza dupa cateva zile la mare.

5. Obiectele mici de plastic sunt o amenintare pentru oceane

Multi dintre noi stim ca resturile si gunoiul au ajuns in oceane, amenintand viata marina si poluand mediul. In orice caz, nu e vorba doar de bucatile mari de plastic si de gunoi care sunt in ocean, ci si despre bucatile mici de plastic. Microplasticul inseamna bucati mici de plastic care au mai putin de 5 milimetri in lungime. Acestea vin din degradarea bucatilor mai mari de plastic sau din anumite tipuri de produse create din plastic, cum ar fi cosmeticele. Sudiile realizate in ceea ce priveste efectele pe termen lung ale acestor bucati de plastic asupra vietii marine continua. Acesta este un alt motiv pentru care nu ar trebui sa arunci gunoiul la intamplare si sa incepi sa reciclezi.

6. Vocea oceanelor: limba pe care o vorbesc marile

Vocea oceanelor este limba recunoscuta international folosita pe barci si vase pentru a comunica de pe mari si oceane in toata lumea. Limbajul oceanelor nu este o limba la propriu, ci mai degraba un set de reguli care trebuie respectate in discutiile radio pentru a fi siguri ca mesajele sunt clare si consistente. De exemplu, sunt folosite cuvinte pentru a puncta subiectul fiecarei propozitii, inainte de a incepe, precum: sfat, raspuns, informatie, instructie, intentie, intrebare, cerinta si avertisment. Aceste cuvinte ajuta la receptarea mesajului si a subiectului mult mai clar.

Speram ca ai invatat cateva lucruri noi despre oceane. Te-am inspirat sa vizitezi oceanele sau sa mergi la mare? Solicita un imprumut rapid care te poate ajuta sa iti ridici panzele!

Cel mai nou articol

Sorry, there are errors on the page: