Vedeta din ”Dirty Dancing” distrusă de... nas: ”Am intrat o celebritate, am ieșit o nimeni!”

Devenită faimoasă după rolul făcut alături de Patrick Swayze, Jennifer Grey a decis să intre la rinoplastie imediat după premiera capodoperei, acum 35 de ani. Gândea că astfel va primi mai multe roluri. N-a fost așa! Operațiile n-au ieșit cum trebuie, a intrat in depresie, nici măcar prietenii n-o mai recunoșteau

 

”Dirty Dancing”, din 1987, cu Jennifer Grey și Patrick Swayze, a adus pe ecrane una dintre cele mai frumoase povești de dragoste

 

În 1980, scenarista Eleanor Bergstein, scrie pentru Michael Douglas ”It’s My Turn”. Filmul are succes, dar vrea o poveste ceva mai interesantă, bazată chiar pe viața ei: așa apare scriptul la ”Dirty Dancing”, terminat în 1985. Vorbește cu cei de la ”MGM”, faimoasele studiouri, însă câteva elemente birocratice amână premiera până în august 1987. Istorioara-i cunoscută: în vara lui 1963, Francesc ”Baby” Houseman, aflată în vacanță cu ai săi părinți, se îndrăgostește de Johnny Castle, unul dintre instructorii de dans. Se naște, astfel, un film faimos, cu un buget de 4,5 milioane de dolari și cu încasări de 214,6!!!

Winona Ryder ori Sarah Jessica Parker sunt primele două actrițe luate în considerare pentru rolul principal feminin. Bergestein vine însă cu propunerea Jennifer Grey, fiica lui Joel, câștigător de Premiu Oscar. Fata are 26 de ani, primește 50.000 de dolari. Billy Zane, de 20 de primăveri, dar și Val Kilmer ori Benicio del Toro sunt printre favoriți, dar refuză. Este ales Patrick Swayze, 34 de ani, care a mai jucat alături de Grey în ”Red Dawn”, 1984, și care nu e străin de dans, luând lecții cu instructorii faimoase companii ”Joffrey Ballet”. Jennifer nu e prea încântată de idee, nu s-au avut cine știe ce pe platourile de filmare, dar, când dau probe, mai ales la scenele de dans, se vede cu ochiul liber că între ei există chimie.

”Dirty Dancing” e o capodoperă. Peste jocul excepțional al personajelor principale vine faimoasa melodie ”(I’ve Had) The Time of My Life” a lui Bill Medley și Jennifer Warnes, care primește un ”Oscar”, așa că tot este perfect.

În mod ciudat, însă, viața lui ”Baby” avea să se schimbe, apoi. Și nu în bine! ”Am intrat la operație fiind o celebritate și am ieșit o nimeni!”, avea să declare actrița Jennifer Grey. La 27 de ani era o promisiune a Hollywoodului, un simbol al culturii pop, dar dispărea aproape imediat!

Până la ”Dirty Dancing”, Grey avusese numai roluri secundare. Debutase cu o reclamă la ”Dr. Pepper”, la 19 ani. Apoi, nasul său proeminent fusese cel care îi adusese multe refuzuri. Chiar înainte de a intra la filmările cu Swayze, îl cunoscuse pe Matthew Broderick, cu care începuse să iasă în secret. Pe când se aflau în vacanță, în Irlanda, pe 5 august 1987, Broderick, la volan, a intrat pe sensul opus, lovind o mașină în care se găsesu o mamă cu fiica sa, ambele decedând. ”Din acel moment, n-am mai fost niciodată la fel. Impact emoțional uriaș. Corpul meu s-a modificat, la fel și mintea”, avea să declare pentru ”People”. A decis ca după premiera ”Dirty Dancing” să se supună unei rinoplastii, greșeala vieții ei. Mai mult, mama, Jo Wilder, a sfătuit-o să facă acest lucru, pentru că astfel va primi mai multe roluri. Faimosul Andy Warhol a menționat-o în cartea sa autobiografică, ceea ce a durut-o și mai mult. ”Dacă tatăl, Joel, s-a operat la nas, de ce n-ar avea și ea unul la fel?”. ”Rândurile acestea au fost extrem de umilitoare pentru mine, mai ales că veneau din partea unui prieten de familie. Ce aveau, toți, cu nasul meu?”

Prima operație a venit în 1989, pe când nu adunase 30 de ani. Ceva n-a ieșit bine, așa că a urmat a doua, trei ani mai târziu, pentru corecție. ”Schimbările au fost atât de mari, încât nici apropiații nu m-au mai recunoscut”, spunea. ”M-am simțit ca într-un program de protejare al martorilor. Adică am intrat la operație fiind cineva, am ieșit o nimeni, ceva invizibil”. Domnișoara din ”Dirty Dancing” trecea drept o persoană oarecare.

 

Schimbările au fost atât de puternice, încât nici apropiații n-au mai recunoscut-o!

 

În 1992, pe când filma pentru ”Wind”, unul dintre specialiștii de imagine, analizând pozele trase pe platou, a constatat că o bucată din cartilajul nasului ei... nu stătea la locul său! Grey a trebuit să vorbească, din nou, cu medicul. Altă intervenție chirurgicală! ”Nu vor fi probleme”, a auzit! ”În momentul în care mi s-au scos bandajele și m-am privit în oglindă, mi-am dat seama că viața mea nu va mai fi la fel. Da, știu, se va spune că folosesc cuvinte mari, dar chiar așa a fost!”. ”M-am gândit că am comis o crimă: dorisem să mă lepăd de ceea ce mă făcea specială: nasul meu!”.

 

”Am început să caut cine mi-a făcut atât rău, cine mi-a distrus regatul! Aiurea! N-am găsit pe imeni! Eu mi-l distrusesem, eu singură!”

 

”Cred că niciodată n-am văzut o schimbare atât de dramatică”, avea să declare într-un interviu pentru Katie Couric. Povestea era simplă: fiică a unei familii de evrei, cu un nas... proeminent, Jennifer fusese sfătuită să-și schimbe aspectul, într-o industrie în care gândea că poate primi mai mult de lucru după succesul cu ”Dirty Dancing”. Din păcate, nu avea să fie deloc așa. ”Nu știu ce mi-a făcut medicul, dar mi-a schimbat fizionomia. Nici proporțiile feței n-au mai fost la fel. Nimic nu mai avea sens! Un moment foarte dur al vieții mele!”. Părea că lucrurile nu mai au sens. ”Lumea nu se mai uita la mine. Sau, dacă o făcea, o făcea ciudat. Atâta lipsă de afectivitate m-a rănit crunt. A fost momentul în care am decis să nu mai ascult de nimeni, să nu mai cer sfaturi. Dacă vreau să fac ceva, ok, dar fără recomandări”, a mai adăugat Jennifer Grey, ajunsă la 62 de ani. ”Am priceput cine eram fără personajul meu din <<Dirty Dancing>>. La un moment dat, m-am gândit că am decepționat milioanele de fani. Adică ei mă identificaseră cu <<Baby>>, asta eram, apoi am apărut... altfel! Și oamenii nu m-au dorit așa!”.

 

”Când eram mică, uram operațiile. Apoi, la 30 de ani, mintea mea s-a schimbat”, spune Grey

 

După mai multe relații pasagere, după o viață tumultoasă, după depresii, Grey a decis să se liniștească. Câteva roluri mai mici, câteva apariții prin ”Freiends”, ”House” ori ”Anatomia lui Grey”, o participare la ”Dancing with the Stars”, pe care avea s-o câștige. Apoi, pe 21 iulie 2001, căsătoria cu actorul și regizorul Clark Gregg, de care avea să divorțeze după 20 de ani. De doi ani de zile, Hollywoodul vorbește despre o continuare la ”Dirty Dancing”, cu Jennyfer Grey pe platouri, iar lucrul acesta pare să se petreacă. ”Baby” și al ei nas nu pot fi despărțite nici măcar de câteva intervenții chirurgicale nereușite...

 

Cel mai nou articol

Sorry, there are errors on the page: