Povestea faimosului ”Moș Crăciun și prietenii săi”. ”Stai, nu citi!”

Cu 14 ani în urmă, Petre Stoica, un pensionar iubitor de epigrame și fabule, este invitat de amfitrionul Vasile Bucur la un post de televiziune din Timișoara. Pentru că bietul om își uitase acasă aparatul auditiv, devine protagonistul unui filmuleț viral care și azi continuă să smulgă surâsuri
Captură după faimosul video cu invitatul Petre Stoica
În 2008, un clip postat pe ”Youtube” începea să facă furori. La mai bine de 14 ani de atunci, continuă să adune vizualizări, ajungând la 3.000.000 împărțite în două postări!!! În spatele faimosului ”Moș Crăciun și prietenii săi”, devenit viral, stă, însă, o poveste tristă, chiar dacă și azi oamenii continuă să se distreze în momentul în care-l văd.
Uica Văsălie Bucur e născut în septembrie 1940, în Comeat. Poet în grai bănățean, Uica Bucur (n.a. – în sârbă ”uica” înseamnă ”bade”, ”nene”, ”unchi”) păstorea, pe atunci, emisiunea ”Gura satului”, de la Radio Timișoara. Autorul ”Mi-i dor dă satu’ mieu bătrân” colaborează, însă, și cu cei de la Tele Europa Nova, post de televiziune cu sediul în Timișoara, dar cu filială și la Lugoj. Aici se ocupă de emisiunea ”La givan cu paorii”, într-o ”traducere” aproximativă ”Stând de vorbă cu paorii”, categorie socială de prin părțile Banatului, specializată în agricultură sau în creșterea animalelor. ”Erau mulți interpreți în grai bănățen pe atunci, veneau la radio, dar am vrut ca lumea să-i vadă și la televiziune, să-i cunoască la moacă”, așa cum declara Vasile Bucur cu ceva ani în urmă pentru ”Adevărul”.
”Procedura” era simplă: oamenii se înscriau pentru a participa ”La givan cu paorii”. Petre Stoica a fost unul dintre ei. Fost lucrător vamal la Jimbolia, Stoica ieșise la pensie, dar continua să scrie fabule și epigrame.
Bucur începe să-l prezinte ca fiind ”un cunoscut fabulist și epigramist”. Face precizarea că nu-s ”toate-n grai”, pentru că Petre nu-i din partea locului, dar, pentru că nu-i cunoaște cu exactitate obârșia, îl întreabă de unde e. Imaginea ”fuge” pe chipul nedumerit al invitatului, care dă senzația că va începe să lectureze ceva. ”Stai, nu citi!”, dă să-l oprească amfitrionul, dar Stoica dă drumul faimosului ”Moș Crăciun și prietenii săi”...
”Avea un aparat auditiv, pe care-l uitase acasă”, rememora uica Văsălie. ”I-am spus că-l voi întreba cu voce mai tare, iar el trebuia să-mi răspundă. Mai mult, l-am rugat să-mi citească pe buze, dar n-a înțeles. L-am lăsat să vorbească o oră. Omul a spus ceea ce a avut de spus cu Moș Crăciun și cu prietenii lui, mai o fabulă, a mai recitat niște epigrame. Dracii ăia din echipa de filmare s-au prăpădit de râs, au tăiat doar secvența aia și au pus-o pe Youtube”, a mai spus Bucur.
Din acel moment, atât popularitatea sa, cât și cea a lui Petre Stoica au crescut incredibil. Până în 2016, Vasile Bucur s-a ocupat de Ansamblul ”Sorocul”. Când mergea pe la spectacole, toată lumea spunea ”Uite-l pe Moș Crăciun!”. ”Am primit sute de telefoane atunci!”.
La un moment dat, nepoata sa trebuia să facă un eveniment inedit, la facultate. Povestește uica Văsălie: ”I-am spus că-l aduc pe Moș Crăciun și prietenii săi. Amfiteatrul era plin. Pe un videoproiector a fost pus momentul, toată lumea râdea, toți băteau din palme. S-a stins lumina, apoi le-am zis: <<Ce vă jucați cu copia? Aveți originalul!>> Mamă, ce-a fost acolo, abia am mai putut pleca”, mai povestea amfitrionul de atunci, retras în satul natal.
Din păcate, Petre Stoica a trecut la cele veșnice de câțiva ani. Dar el ne ajută, și azi, să surâdem! Dați un click! Ca fin epigramist, învățat cu ironia și cu autoironia, sigur nu s-ar fi supărat...