"Nea Mărin Miliardar" - cel mai vizionat film românesc din toate timpurile

Cu un buget extrem de mic, regizorul Sergiu Nicolaescu și interpretarea lui Amza Pellea au făcut din ”Nea Mărin” cel mai vizonat film românesc din toate timpurile, chiar dacă regizorul s-a temut de comedie, având o ”fire posacă”
În ianuarie 1973, Sergiu Nicolaescu este luat la întrebări de către redactorii faimoasei reviste umoristice ”Urzica”. ”După atâtea fime istorice și de acțiune, nu vă gândiți și la ceva comedie?” Regizorul recunoaște că are o ”fire posacă”, ce nu se adaptează acestui stil. Mai mult, consideră că genul a decăzut în ultima vreme, că nu se mai fac capodopere precum cele cu Stan și Bran, așa că zice, pe moment, ”pas”, dar nu închide, definitiv, ușa.
Amza Pellea e un actor infinit. A jucat în ”Dacii” (1967), a urmat ”Mihai Viteazul” (1970), a făcut un rol demn de Premiul Oscar, ca Ipu, în ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), apoi a jucat magistral în ”Osânda” (1976).
Afișul celui mai vizionat film românesc din toate timpurile
E începutul lui 1977, când are loc următorul dialog:
Amza Pellea: ”Ce părere ai dacă aș juca într-o comedie la Athene Palace?”
Sergiu Nicolaescu: ”Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?”
Amza Pellea: ”Latru!”
Sergiu Nicolaescu: ”Păi bine, măi, Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazul și acum te duci într-un bar, ca să latri?”
Probabil pare greu de crezut, dar aceste rânduri vor duce la realizarea celui mai vizionat film românesc din toate timpurile, ”Nea Mărin miliardar”.
Întâi Independența, apoi comedia
Amza Pellea îl jucase pe Nea Mărin în scheciuri la televiziunea națională. Puțină lume știe că Sergiu Nicolaescu îi regizase aparițiile. ”Lui Sergiu îi era frică de comedie. Da, frică!”, aveau să declare apropiații. Nu dorea să-și riște cariera cu așa ceva. Dar ”chemarea” este prea mare.
Vintilă Corbul, Eugen Burada și marele Amza Pellea scriu scenariul filmului în care Nea Marin e confundat cu miliardarul Marlon Juvet și viceversa. Pe 25 mai 1977 toate actele sunt aprobate, iar Sergiu Nicolaescu zice, cu greutate, ”da”, urmând a se ocupa de regie. Bugetul inițial al filmului este stabilit la 3.300.000 de lei. Numai că toți uită ceva. S-au împlinit 100 de ani de la cucerirea Independenței de Stat, e nevoie de filme istorice, patriotice, nu de comedii regizate de un maestru al genului de acțiune. Așa că de sus, de la partid, vine vestea: Nicolaescu se va ocupa, mai întâi, de serialul tv ”Independența”, apoi de pelicula ”Pentru patrie”, apoi, dacă mai rămâne timp liber, se poate băga și la comedii cu olteni ce consumă praz din serviete stil ”diplomat”.
Se fac cărțile: Amza Pellea urmează să aibă rol dublu, apoi urmează o pleiadă de genii românești: Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Stefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Stela Popescu, Stefan Bănică, Puiu Călinescu, Adina Popescu. Toți stau în block-starturi, un an de zile, până în martie 1978. În sfârșit, Sergiu Nicolaescu se poate ocupa de acest proiect. Scuze, nu poate: o criză de sciatică îl doboară chiar la începutul filmărilor, în vara lui 1978. Pe 25 iulie e ”lipit” de o targă, aceasta e săltată în picioare și așa, din această poziție, prinde a da indicații. Filmările se leagă ”cap-coadă”, 32 de zile. Se trag cadre pe Litoral, la ”Inter”, la ”Vega”, într-un bar în Olimp. Sebastian Papaiani intră greu în rolul de oltean, dar, după ce intră, e greu să iasă: filmările se terminau, însă ”Papa” și Amza continuau să vorbească în oltenește.
La Frankfurt, în aeroport, s-a filmat pe gratis!
Se ajunge pe aeroportul din Frankfurt, în Republica Federală Germania. Pentru că actorii nu au viză de RFG, se dă tur de manivelă de la ora nouă dimineața la trei după-amiaza. Devizul total este de 3.702.000 de lei. Ce înseamnă această sumă? E mult, e puțin? Ca o comparație, la ”Mihai Viteazul”, bugetul a fost de 44.000.000 de milioane de lei, dar aici au fost implicate mișcări de trupe imense, cu sute de cai și peste 10.000 de oameni. ”Cheltuielile au fost mult mai mici comparativ cu filmele din acea perioadă”, scriu criticii.
Amza Pellea nu se oprea nici măcar după o obositoare zi de filmare. Continua să distreze lumea
Premiera are loc pe 5 februarie 1979. Vorbim despre cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, conform datelor oficiale. Până în 2005, 14.643.840 de spectatori plătiseră bilet, iar asta spune multe. Cât despre interpretare, toate țările socialiste din acel moment, dar și multe dintre cele din Occident au cumpărat pelicula.
Cele mai vizionate filme românești din toate timpurile:
- Nea Mărin miliardar - 14.643.840 spectatori
- Păcală - 14.633.013 spectatori
- Mihai Viteazul - 13.321.377 spectatori
- Dacii - 13.104.510 spectatori
- Neamul Soimăreștilor – 13.046.101 spectatori
Articol scris de Cătălin Oprișan
Produsele noastre
CU prima luna GRATUITA. Pana la 10.000 RON. Flexibilitate maxima, costuri minime