George Pomuț, românul care a luat Alaska de la ruși și le-a dat-o americanilor

Cu bunici din Brașov, erou maghiar, ”Georgie” avea să fie unul dintre cei mai cunoscuți generali unioniști ai Războiului American de Secesiune. Contra a 7.200.000 de dolari, în 1867, participa la achiziționarea Alaskăi de către yankei
”No. 63, 1818 mai 31, prunc
S-au născut pruncul parte (bărbătească) Georgie în luna Mai, zioa 31 anului celui mai sus. Tatăl pruncului, Pomuț Ioann și muma Victoria, lăcuitori (ai) oraș(ului) Jula. Nașul lui au fost Pluha Elena lăcuit(oare în) oraș(ul) Jula. Ecstract au căpătat Iunie 27, 858”
Actul de naștere al lui George, băiatul lui Pomuț, se păstrează, și astăzi, în Salt Lake City, peste Atlantic. De ce este așa de important? Pentru că vorbim despre omul care, cu un secol și jumătate în urmă, a reușit una dintre cele cele mai răsunătoare tranzacții din istorie: un român din Imperiul Habsburgic a luat Alaska de la ruși și le-a dat-o americanilor!!!
Cecul de 7.200.000 prin care americanii au plătit rușilor achiziționarea Alaskăi, teritoriu devenit stat american în 1959
Dinică, bunicul, era de loc din Săcele, la un cioc de barză de Brașov, dar plecase spre Vest, cătând un trai mai bun. Tatăl, fierar, putuse să-i de o educațiune aleasă. Deși se născuse la Jula, trăia și simțea românește. Când Revoluțiile de la 1848 aprinseseră ”Bătânul Continent”, pornise a lupta de partea ungurească. Pe 26 aprilie 1849, la ora două noaptea, trecuse Dunărea pe podul de pontoane, la Fortul Komárom, atacând trupele habsrurgice. Se remarcase în cele trei atacuri de acolo, ce păreau a aduce victoria naționaliștilor.
Dar Revoluția Maghiară de la 1848 avea să fie înăbușită, cu sprijinul trupelor țariste. Imediat după, eroii locali începeau să fie prigoniți. George Pomuț, trecut nițel de 30 de ani, simte că este în pericol. Fuge în Italia, apoi în Germania de azi, dar tot are senzația că cineva îi calcă pe umbră. Așa că dimpreună cu 30 de revoluționari maghiari se urcă pe un vapor în Hamburg și trece Atlanticul.
Fondează ”Noua Buda” pe teritoriu american
Ajunge în Iowa, unde se stabilește. Fondează, acolo, o colonie, ”Noua Buda”. Face o mică avere din agricultură, dar se pricepe și la minerit. 1855 îl găsește cetățean al Statelor Unite ale Americii.
Să-l lăsăm, olecuță, pe Pomuț să-și vadă de ale sale pe pământ yankeu, și să ne întoarcem, preț de câteva clipe, în Europa.
Ratificarea tratatului a venit pe 20 iunie 1867. Pare greu de crezut, dar rușii au dat senzația că se bucură că au scăpat de teritoriul dintre ghețuri, mai ales că au considerat că au făcut o adevărată afacere
Rusia țaristă are mari dificultăți financiare. Războiul Crimeei abia s-a terminat, Alexandru al II-lea crede că în orice luptă contra englezilor, teritoriul acela plin de zăpadă va fi foarte ușor de cucerit de către inaimici, așa că vrea să-l vândă. Pe la 1859, îi întreabă pe americani dacă nu-l vor. Dar Răzvoiul Civil bate la ușă, așa că nimănui nu-i stă mintea la a achiziționa noi teritorii...
La 1861 Războiul de Secesiune prinde a mușca din Statele Unite. George Pomuț e în tabăra unionistă, Regimentul 15 Infanterie, Iowa. Luptă incredibil. Se remarcă în marie bătălii de la Shiloh (cea mai sângeroasă luptă din istoria SUA de până atunci), la Asediul Corinthului, apoi la Vicksburg, unde Generalul Ulysses S. Grant și-a arătat măiestria ca strateg ori la Savannah, în Marșul lui Sherman spre mare. E ”uns” maior, apoi locotenent-colonel, ajunge general de brigadă.
O placă memorială ce amintește de George Pomuț
7.200.000 de dolari, 4,74 cenți pe fiecare hectar
Unioniștii îi recunosc, imediat, meritele. Devine consulul SUA la Sankt Petersburg, în 1866. Momentul în care tratativele pentru teritoriul dintre ghețuri sunt reluate. Pomuț devine mâna dreaptă a Secretarului de Stat american William H. Seward, cel care ”face” vorbele. George e uns cu toate alifiile, cunoaște, deja, societatea rusească, știe pe unde trebuie să intervină. Țarul nu se lasă, ține la preț. Discuțiile-s la baionetă, dar Pomuț e tare precum o stâncă. Pe 30 martie 1867, la ora 4 dimineața, Tratatul de Vânzare este semnat: 4,74 cenți pe hectar, o sumă totală de 7.200.000 dolari, la o suprafață de 1.518.000 km pătrați, adică a șasea parte din actualul teritoriu al Statelor Unite!!! O tranzacție ce va rămâne în istoria omenirii!!!
Americanii aleg să numească noua achizție ”Alaska”, din aleutinul ”Alyeska”, ”pământ mare”. Ceremonia de transfer are loc rapid, pe 18 octombrie 1867, la Sitka. Soldații ruși și cei americani mărșăluiesc prin fața casei guvernatorului, salvele de artilerie salută ridicarea stindardului yankeu și coborârea celui țarist. Se pleacă in corpore către Rusia, doar niște preoți și câțiva comercianți de piei de vidră de mare decizând să rămână...
Generalul româno-maghiaro-american George Pomuț, erou al Războiului Civil American
Numele lui Pomuț e la loc de cinste. Devine consulul general al SUA în Rusia, în 1874, funcție pe care o deține până la a sa moarte, pe 12 octombrie 1882. Este înmormântat în cel mai mare cimitir din St. Petersburg, Smolensk, ridicat pe la 1738. Dar nu-și poate dormi somul de veci, pentru că bolșevicii îi dărâmă monumentul, în timpul Revoluției de la 1917. Nici astăzi nu e știe cu exactitate dacă Pomuț odihnește acolo ori a fost strămutat.
Americanii au vrut să-i înapoieze rămășițele, dar nu au găsit, cu exactitate, locul. O navă de război – ”SS George Pomutz” – lansată la apă pe 3 august 1944, avea să-i poarte numele. Pe 14 august 2004, o statuie a sa era dezvelită în Catedrala din Cleveland, Ohio, SUA, în timp ce o stradă din Timișoara îl ține în neuitare...
Produsele noastre
CU prima luna GRATUITA. Pana la 10.000 RON. Flexibilitate maxima, costuri minime
Prima LUNA FARA COSTURI pana la 5000 RON
Credit pana la 19.000 RON