Dobanda, cel mai disputat termen financiar

Inca de la aparitia banilor, au existat si imprumuturi. Facute initial in micile comunitati ale lumii, imprumuturile au inceput sa prinda contur in institutii bancare din ce in ce mai mari si mai performante. Stim cu totii ca astazi exista mii de banci in intreaga lume si aproape fiecare locuitor al unei tari civilizate a ajuns sa ia intr-un moment sau altul al vietii un imprumut.

Unul dintre elementele care au insotit imprumuturile inca de la aparitia acestora, a fost dobanda.

Dobanda reprezinta taxa perceputa de creditor, pe care o plateste debitorul, adica persoana sau institutia care beneficiaza de banii imprumutati.

Dobanda poate sa fie privita, asadar, din doua perspective: una foarte buna, in momentul in care esti cel care ofera bani sau una mai putin buna, in momentul in care esti cel care imprumuta.

Dobanda, in momentul in care esti debitor

In momentul in care esti debitor, dobanda nu este neaparat cel mai bun prieten al tau. Astfel, trebuie sa te orientezi spre una cat mai mica. Dobanzile pentru credite pot avea o variatie uriasa, in functie de institutia care iti ofera imprumutul.

Evident, difera modul in care poate sa fie obtinut imprumutul. Un imprumut bancar se obtine greu, cu multe acte si cu un efort sustinut, in timp ce un credit nebancar este imediat. Atunci cand alegi sa imprumuti bani, este bine sa analizezi cu mare atentie dobanda fiecarei institutii si sa iei o decizie cat mai corecta. Exista chiar si consultanti in acest domeniu, care iti pot oferi sfaturi pertinente.

Dobanda in momentul in care esti creditor

Desi o persoana fizica nu poate deveni creditor pentru o alta persoana fizica, acest lucru se poate intampla daca ajungi sa creditezi o banca. Prin crearea unui cont de economii, banca poate sa devina debitorul, iar tu te transformi in creditor. De data aceasta, dobanda este unul dintre elementele prietenoase, asadar, iti doresti sa fie cat mai mare. Daca in cazul imprumuturilor, exista multe institutii care iti ofera sansa de a le accesa, in cazul economiilor, doar bancile ofera o astfel de posibilitate, asadar, alegerea unei banci unde sa iti pastrezi banii ar trebui sa fie mult mai usoara.

Cel mai nou articol

Sorry, there are errors on the page: