Cum s-a făcut primul million. În film
.jpg&w=3840&q=75)
Cu peste 100 de ani în urmă, Mary Pickford, întâia vedetă ”adevărată” din lumea filmului, semna un contract cu șapte cifre în Cetatea Hollywood-ului. La acea vreme, în Regatul României se trăseseră, deja, 24 de pelicule!
Iubite cititorule, îți înțelegem perfect mirarea. O veste cu un artist care a semnat un contract puțin peste un milion de dolari nu are cum să se transforme, astăzi, într-un articol. 30 de secunde de publicitate la Super Bowl costă 5,25 de milioane, Dwayne ”The Rock” Johnson nu chinuie capacul stiloului dacă suma de pe contract nu începe cu 20, urmată de șase zerouri iar în conturile lui Nicole Kidman intră 3.500.000 $ pentru o singură zi de filmare la o faimoasă casă producătoare de parfumuri. Numai că povestea noastră pleacă la drum acum mai bine de un secol, așa că te rugăm să ne permiți a coborî, puțin, în negura timpului.
Gladys Louise Smith vine pe lume pe 8 aprilie 1892. Adică la trei ani de la nașterea lui Charlie Chaplin, primul genial în materie. De obârșie e din Toronto, Ontario, Canada. De mică e atrasă de scenă, mai ales că familia sa deține un teatru prichindel. 1900 o găsește în Statele Unite, jucând în diferite piese. În 1906 ajunge pe Broadway, unde evoluează alături de Chauncey Olcott în ”Edmund Burke”. Numele nu-i sună prea bine, așa că un producător - David Belasco - insistă să-l schimbe în Mary Pickford.
În 1916, fetița cu pisica semnează un contract de peste un milion de dolari
E 1909, are doar 17 ani, când lumea filmului o vrea. Are lipici, atrage. D.W.Griffith, directorul companiei ”Biograph”, e ferm: ”Actorii mei primesc cinci dolari pe ziua de filmare dar, dacă am a ta semnătură, îți dau 10!” Palma e bătută și ”noua” Mary Pickford joacă, numai în 1909, în 51 de pelicule, aproape una pe săptămână! Corect, cuvântul ”film” nu are accepțiunea de azi, vorbim despre ceea ce specialiștii numesc ”o singură rolă”, adică ceva scurt, dar, până în 1911, anul primului lung-metraj românesc (”Amor fatal”, în regia lui Grigore Brezeanu, cu Lucia Sturza Bulandra, Tony Bulandra și Aurel Barbelian, dramă sentimentală ce se petrece în diferite locuri din București) Mary evoluase, deja, în 134 de ”opere”!!!
”Logodnica Americii”
E ingenuă, cu chip de copil, fermecătoare, cu bucle blonde, cu tot dichisul. Este botezată ”Logodnica Americii” iar lumea se îngrămădește ca la urs pentru a o vedea.
Încă din 1915 ziarele scriau despre Mary ca fiind ”cel mai bine plătit artist care a trăit vreodată”
La 1912, Adolf Zukor are doar 39 de ani, dar pare de o viață în lumea filmului. Născut în Austro-Ungaria, Zukor pusese – pe 8 mai 1912 – bazele unei companii independente, ce avea să se transforme, curând, în faimoasa ”Paramount Pictures”. Știe arta negoțului, nu-i place să umble cu jumătăți de măsură. Așa că adună 22 de artiști, semnează cu ei, le dă câte o steluță pe logo-ul companiei. În 1916 o cheamă pe Mary Pickford la el. E 24 iunie, ora 13.00, când unul dintre cele mai tari și mai scurte dialoguri din istorie pleacă la drum:
Zukor: Sweetie (da, așa o alintă, de la fructul cunoscut drept ”aurul alb”). Am nevoie de tine pentu următorii doi ani!
Pickford: Cât?
Zukor: 10.000 pe săptămână.
Pickford: Dolfi, mă cunoști, ce naiba...Totalul?
Zukor: Păi doi ani ar veni cam 104 săptămâni. Deci ajungem la 1.040.000 $. La asta adaug și jumătate din profiturile de la fiecare film, ca să fie bine pentru toată lumea!
Pickford: Ai actele gata?
Fără avocați, fără a le mai citi, Mary Pickford își pune semnătura pe primul...milion din istoria filmului.. 24 iunie 1916. Peste două luni, România intra în luptele Primului Război Mondial. La acea dată, aveam ”trase”, în Regatul României, 24 de filme, cu actori precum soții Bulandra, Nottara, Dem Mihăilescu-Brăila sau Constantin Radovici.
Retrasă din lumina reflectoarelor, doamna Pickford a continuat să se implice în opere de caritate
Mary continua în film. În 1918 refuza să mai semneze cu Zukor, iar un an mai târziu fonda, alături de D.W.Griffith, de Charlie Chaplin și Douglas Fairbanks faimoasa companie ”United Artist”. Cu ultimul se și căsătorea. Aduna fonduri pentru sprijinirea soldaților americani, se implica în acțiuni de caritate, devenea o personalitate în industria filmului...sonor. Se stingea, pe 29 mai 1979, într-un spital din California, Santa Monica, la 87 de ani. Așa, ca o curiozitate, în anul plecării sale apărea ”Kramer contra Kramer”, cu Dustin Hoffman și Meryl Streep. Buget de 8.000.000 de dolari, încasări de 106.300.000 $, cinci Premii ”Oscar”. A, scuze. 1.100.000 ”salariul” personajului principal masculin...
Articol scris de Cătălin Oprișan
Produsele noastre
CU prima luna GRATUITA. Pana la 10.000 RON. Flexibilitate maxima, costuri minime
Prima LUNA FARA COSTURI pana la 5000 RON
Credit pana la 19.000 RON